Nieuwe borden UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen sinds 2021 het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Om dit onder de aandacht te brengen, zijn de informatieborden bij de forten en andere water- en verdedigingswerken in een nieuw jasje gestoken. foto: Willeke van Vulpen
Gepubliceerd op: 22-april-2024

“Kom kijken” 

In Gelderland zijn dat 24 informatieborden in het gebied net onder de Lek bij Fort Everdingen tot in het zuiden bij de Batterij onder Poederoijen. Gedeputeerde Erfgoed Peter Drenth: “In Gelderland zijn we trots op ons UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Ik nodig iedereen uit om vooral zelf te komen kijken. Pas dan ervaar je hoe uniek dit systeem van forten, sluizen en kleine verdedigingswerken in het landschap is. Door deze plekken te bezoeken, de verhalen te horen en weer verder te vertellen, houden we ons erfgoed levend. En zorgen we dat deze historische plekken ook voor toekomstige generaties te bezoeken zijn en van betekenis blijven”.  

Nieuwe Hollandse Waterlinie 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is eind 19e eeuw als verdedigingslinie aangelegd om het westen van Nederland in oorlogstijden te beschermen tegen de vijand uit het oosten. Een uniek en slim systeem met vele forten, sluizen, kanalen en dijken. Door brede stroken land tot kniehoogte onder water te zetten (inundatie) werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen en paarden. Tegelijkertijd was het water te ondiep voor een boot.  

Aandacht voor UNESCO-status 

Veel onderdelen van de Hollandse Waterlinies zijn nog steeds goed zichtbaar in het landschap en diverse forten zijn open voor publiek. Om te laten zien dat al deze objecten onderdeel zijn van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies zijn de informatieborden bij de entree van de forten en bij groepsschuilplaatsen of waterwerken vervangen door nieuwe exemplaren. Op de borden staat informatie over de historie, het huidig gebruik van de forten en wat er nog meer in de omgeving te zien is van de Hollandse Waterlinies.  

35 kilometer lang 

Het Gelderse deel van de Hollandse Waterlinies is ongeveer 35 kilometer lang. Het loopt door provincie Gelderland in het Rivierengebied. In dit gebied liggen robuuste forten, batterijen, een kasteel, diverse schuilplaatsen en bijzondere sluizen, omringd door inundatievlaktes. Het landschap is rijk aan natuur, zoals wilde orchideeën, meidoorns en knotwilgen. Dichtbij de forten zijn vanaf half april bijzondere vleermuizen te vinden, zoals de baardvleermuis, de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger of de meervleermuis.  

Wandel- en fietsroutes 

Verschillende wandel- en fietsroutes gaan langs historische plekken van het Gelderse deel van de historische Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze gaan bijvoorbeeld langs Werk aan het Spoel in Culemborg, Fort Everdingen, GeoFort in Herwijnen en Fort Asperen. Op www.hollandsewaterlinies.nl en Forten.nl - Beleef de forten, vestingsteden en kastelen staat een overzicht van de fiets- en wandelroutes.   

Pact van Loevestein 

De borden zijn mede mogelijk gemaakt door het Pact van Loevestein. Dit is een regionale samenwerking tussen Provincie Gelderland, Provincie Noord-Brabant, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem, Altena, West-Betuwe, Lingewaard en Vijfheerenlanden. De aandacht ligt op bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijk deel van de Hollandse Waterlinies.